Psihologia: mituri și realități (I)

În această postare m-am gândit să abordez câteva dintre cele mai răspândite idei pe care le au oamenii cu privire la psihologi și la activitatea acestora. Sunt idei pe care le-am întâlnit în activitatea profesională, mituri care ar putea fi un obstacol în calea unui proces psihoterapeutic eficient. Și ce am făcut? Întâi, le-am acceptat existența și am considerat-o normală. În fond, fiecare dintre noi are anumite idei despre domeniile de activitate în care nu este direct implicat. Aceste idei se pot dovedi adevărate, parțial adevărate sau chiar false. Veridicitatea lor se verifică cel mai bine când apelezi direct la surse credibile din domeniul respectiv. Așadar, pasul doi în demontarea miturilor cu privire la psihologie și psihologi este să le oferim celor interesați informațiile necesare.

Acestea sunt cele mai frecvente mituri și realitatea în legătură cu ele. În acest articol le voi aborda pe primele cinci, iar următoarele 5 vor fi subiectul unei alte postări:


Mitul 1: Dacă mergi la psiholog, înseamnă că ești nebun.
Realitate: La psiholog merg persoane care se confruntă cu diverse dificultăți emoționale (depresie, anxietate, stres etc.), de adaptare (de pildă, un copil căruia îi este greu să se adapteze într-un nou colectiv), conjugale (neînțelegeri, divorț) sau oameni care urmăresc doar să învețe noi strategii de dezvoltare/optimizare personală.

Mitul 2: Psihologul dă medicamente.
Realitate: Cel care prescrie medicamente, dacă este necesar, e medicul psihiatru. Psihologul folosește metode/tehnici psihoterapeutice și de consiliere pentru a ghida pacientul/clientul în găsirea celei mai bune soluții pentru situația sa.

Mitul 3: Dacă merg la psiholog, va afla toată lumea și va râde de mine.
Realitate: În pimul rând, lumea nu are cum să afle decât dacă tu le spui unora care nu păstrează secretul. Psihologul are obligația profesională de a păstra confidențialitatea. În al doilea rând, nu vor râde de tine decât cei care nu înțeleg cu adevărat despre ce este vorba. Poți alege, în funcție de situație, fie să le dai lămuriri, fie, pur și simplu, să nu le spui unde mergi și ce faci. În definitiv, nu ești obligat să-i spui nimănui absolut totul despre viața ta! Iar a merge la psiholog este în esență o dovadă că te îngrijești de sănătatea ta emoțională exact ca și de cea fizică!

Mitul 4: Psihologul citește gândurile.
Realitate: Nimeni nu are această capacitate. Psihologul știe însă cum să pună anumite întrebări pentru a afla unele informații a căror analiză se face împreună cu persoana și în favoarea acesteia.

Mitul 5: Psihologul dă sfaturi.
Realitate: Psihologii discută cu clienții/pacienții și îi ghidează în a descoperi și aplica soluțiile cele mai potrivite situației lor.

Aceasta a fost prima parte a celor mai frecvente mituri psihologice. Următoarele cinci, într-o postare viitoare!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curajul de a renunța

TREI COPII PERICOL PUBLIC-Greșeli de educație, ADHD sau tulburare de conduită? Cum le tratăm?-