Cum primim sfaturile?

Roua. Ce ne vine prima dată în minte când auzim acest cuvânt? Probabil ceva răcoritor, revigorant, reînsuflețitor. La fel ca roua ne-ar plăcea să fie și sfaturile. Și chiar pot fi așa! Dacă sunt date pe un ton potrivit, la momentul oportun și după metoda sandviș (pe care am prezentat-o într-un articol anterior). Totuși, indiferent cum ne sunt date, NOI ALEGEM cum le primim!

Cum primim sfaturile, pentru ca ele să ne fie cu adevărat utile? Iată câțiva pași:

1. Să ascultăm cu atenție și în mod activ. Nu doar auzind ce ni se spune și așteptând ca interlocutorul să termine, ci gândindu-ne de ce ne dă acel sfat și cum l-am putea aplica. Ba chiar putem pune întrebări, cerând lămuriri suplimentare. Și să o facem dintr-un interes sincer. Nu ca un trandafir care, aflat în defensivă, e gata să înțepe. Mai degrabă, ca unul care știe că roua îi face bine și o acceptă cu deschidere.

2. Să fim umili. Stai așa: umili?! Adică să plecăm, pur și simplu capul, luând de bună orice sugestie? Nu! În niciun caz! Adevărata umilință nu este opusul respectului de sine. Ea este opusul aroganței. Este faptul de a accepta că nu deținem noi toate răspunsurile. Adevărata umilință ne va îndemna să ascultăm până la capăt mesajul, să ne gândim ce anume ni se aplică și să ne străduim să punem în practică. Și chiar dacă acel sfat nu ni se aplică în nicio privință, putem să mulțumim pentru el. În fond, persoana care ni-l dă demonstrează prin asta că se gândește la noi, că o interesează binele nostru. Și, dacă nu acum, cine știe, poate sfatul ne va fi util mai târziu.

3. Să ne concentrăm asupra mesajului. Poate că sfatul/sugestia nu va veni întotdeauna în cel mai bun mod și nici de la persoana pe care noi o considerăm cea mai potrivită. Cu toate acestea, putem învăța de la oricine, chiar și de la un copil (chiar foarte multe)! Important este mesajul!

Să fim asemenea unui trandafir: el acceptă roua ca pe o binecuvântare, nu își folosește țepii pentru a se apăra de ea!💖


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Curajul de a renunța

TREI COPII PERICOL PUBLIC-Greșeli de educație, ADHD sau tulburare de conduită? Cum le tratăm?-